Okružujemo se ljudima koje volimo, onima koji nam prijaju i sa kojima
možemo da postojimo u miru. Jedna od njih za nas je i Antonina Petković, privatno poznatija kao Tonji.
Tonji je, pre svega, kul devojka koju često sretnemo u Cetinjskoj, na Pikniku, po izložbama u
gradu ili na nekim drugim gotivnim dešavanjima. Ujedno i svetski poznati model, ali jako skromna, osoba sa kojom uvek možeš da razgovaraš. Proveli smo dan sa Tonji u prirodi gde nam je spremala branč i pričala o svojim omiljenim jutrima!

Kada bi jutro mogla da opišeš u tri reči, koje tri reči bi to bile?

Čistoća, mir, rutina.

Šta je prva stvar koju uradiš kada se probudiš?

Popijem vodu koja mi se nalazi odmah pored kreveta, podignem roletne, pustim dnevnu svetlost da uđe i iskuliram još par minuta u krevetu (bez telefona), a potom ustanem i namestim krevet.

Šta najviše voliš u vezi sa jutrom?

Mir i vreme za sebe. Pošto sam krenula jako rano da radim, oduvek sam volela da ustanem ranije i odvojim dodatno vreme za sebe ujutru, pre nego što krene radni dan. Volim i ceo ritual pripreme doručka i kafe, i jela u miru. To je i jedan vid meditacije koji mi mnogo znači i ne preskačem ga ma koliko rano morala da ustanem.

Photos by Ajkulica

Da li meditiraš?

Uglavnom kada ustanem uradim vežbe disanja i vođenu meditaciju. Neka jutra preskočim kada trčim ili osetim da bi mi više prijalo da se istegnem ili imam više vremena za doručak. Pratim kako se osećam i dajem sebi prostora. Mislim da je to jako važno.

Omiljeni doručak?

Trenutno je čija puding. Pošto je proleće, čija mi je idealan doručak za prelazni period. Lako se sprema i jako je nutritivna.

Hoćeš da podeliš sa nama tvoj omiljeni recept za doručak?

ČIJA PUDING

  • 3 kašike čije
  • 1 kašika kokosovog proteina ili kokosovog brašna
  • 1 šolja mleka od indijskog oraha
  • 1 kašičica kakaa (opciono, ako volite čokoladni ukus)
  • Pola kašičice meda ili javorovog sirupa

Pomešati sve u teglici i ostaviti da odstoji tokom noći u frižideru. Ujutru presuti u činiju, naseckati sezonsko voće, dodati puter od badema i posuti kašikom proteinskog miksa semenki.

Proteinski miks semenki:

  • 200g semeki lana
  • 65g semenki bundeve
  • 65g semenki suncokreta
  • 40g semenki čije
  • 30g goji bobica

Samleti sve sastojke i čuvati u teglici.

Ovaj miks je super jer sadrži dosta vlakana kao i proteine, omega3 masti, magnezijum, cink i vitamin D, pa volim da ga posipam preko svih doručaka koje pravim.

Završila si holističku školu ishrane. Kako je izgledao ceo proces i koliko ti je izmenio rituale i uneo novina?

Taj kurs mi je u potpunosti promenio pristup hrani i mnogo mi je značio. Upisala sam ga na preporuku drugarice iz Londona koja zna koliko volim da istražujem o ishrani, povezanosti ishrane i fizičkog zdravlja, tela i mentalnog zdravlja. Škola koju sam završila povezuje tradicionalan i moderan pristup hrani. Pomogla mi je da se vratim nekim starim pristupima, odnosno da se hranim sezonski u skladu sa onim što prija mom telu. Ranije sam jela smuti u sred zime, ali sam shvatila da bez obzira što su neke namirnice zdrave, postoji određeno vreme kada te namirnice treba unositi, a kada ne bi trebalo. Naučila sam da pratim svoje telo.

Photo by Ajkulica

Učestvovala si u kreiranju menija i pokrenula Zaokret Branč. Čemu te je naučilo ovo iskustvo i koliko si angažovana u procesu?

Trudili smo se da ovaj pristup sezonske hrane kome sam se vratila u okviru škole, uvrstimo i u meni, pa će svaki meni trajati 3 meseca i menjamo ga na osnovu sezonskih namirnica. Sam proces je bio veoma zabavan jer nisam nikad kuvala toliko profesionalno za druge. Našli smo naravno profi kuvare, Acu i Viktora koji su se stvarno posvetili i ispratili našu ideju. Glavni cilj jeste da se igramo, donosimo nove stvari i ljudima približimo namirnice na koje nismo navikli. Npr, trenutno je brokoli apsolutni hit u Zaokretu!
Angažovana sam jako u procesu i srećna što možemo da istražujemo i učimo jedni od drugih, i da ljudima donesemo nešto novo.

Photo by Ajkulica

Šta uradiš da se motivišeš kada motivacija izostane?

Dam sebi jednostavan zadatak i obično nakon što ga ispunim motivacija dođe sama. Motivacija bez reakcije je gotovo nemoguća, pa se uvek trudim da je izazovem. Šolja kafe ili kakaa je takođe uvek tu kao podrška.

Koja ti je omiljena knjiga?

One Pot, Pan, Planet (Anna Jones) mi je trenutno omiljena knjiga/kuvar.

A omiljeni citat?

„If

The ocean

Can calm itself

So can you

We are both

Salt water

Mixed with

Air.“

Kada se vraćaš svom miru, koju sliku vidiš?

Zalazak Sunca na 25. maju.

Photos by: @ajkulica
Dresses by: Dechkotzar

Author Dechkotzar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *