BUČ KESIDI x Dechkotzar

DTZR: Kako ste danas?

Z: Fenomenalno!
L: Sinoć smo do 3 ujutru snimali vokale za pesmu i ustali jutros rano, tako da fenomenalno!

Ko je veći Tzar od vas dvojice?

L: Ja naravno.
Z: Luka je veći Tzar!

Ako biste jedan drugog opisali u tri reči, koje bi to reči bile?

L: Jedan ozbiljan macan.
Z: Sigurno veći Tzar.

Bliži se velika BUČ KESIDI turneja. Da li ste spremni za sve što vas čeka?

BK: Jesmo definitivno. Nismo planirali ovu turneju, ali nam je uvek bila velika želja da posetimo mesta na kojima nismo ranije svirali. Otvorila nam se prilika i odlučili smo da je iskoristimo. Na turneji ćemo svirati nove pesme i predstaviti nove aranžmane, a imamo vremena i da se opustimo u procesu i napravimo par generalnih proba pre nego što krene akcija. Najveći koncert će biti na Tašu. Pozvani ste.

Na turnejama se desi mnogo čega zabavnog i neplaniranog. Da li imate da podelite neku anegdotu sa koncerta?

L: Split mi pada na pamet. To je bilo magično veče na plaži. Isto veče smo upoznali Vojka, Z++ i Svemirka i desila se cela situacija sa krpljenjem.

??

Z: Da, reklo bi se da ja u takvim situacijama uvek ispadnem doktor. Naša drugarica, Zvonimirova devojka iz Z++ je skliznula nad čašom vina i rasekla se, pa sam joj ranu krpio ubrusom i selotejpom, napravio lepo gazu i onda je krenula polemika da li da joj ispiram ranu vodkom, viskijem ili pelinkovcem. Pelinkovac je popila, a vodka je poslužila za ranu. Sutra smo shvatili da je sve dobro prošlo, tako da nije loše bilo.

Kako izgleda vaš život u Pančevu, da li volite što ste tamo?

BK: Znaš kako kažu, dom je tamo gde su oprema i studio. A tamo nam je i producent.

Šalu na stranu, super je zato što je mala sredina. Tamo smo mi samo Zoran i Luka, a ne Buč Kesidi. Za sve iz grada mi smo samo neki momci koji imaju koncerte i dobro rade posao, bez prevelike fame. To nam baš znači.

Šta donosi novi album u muzičkom smislu, a i lično za vas?

L: Izazov. Imao si jedan uspešan album i to je imalo odjek, ali da li možeš još jedan da napraviš? Zanimljiv je prelaz iz toga da smo željni bilo šta da se desi, i šta sada kada se desilo.

Z: Super je i zato što je novi album doneo i novi način rada. Puno stvari koje smo naučili sad primenjujemo sami. Ceo proces se promenio. Sada su npr. dosta stvari u DEMO fazi koju radimo već pripremljene. Učimo da budemo bolji snimatelji i kompozitori i drago nam je zbog toga što napredujemo i u tom smislu.

Zajedno smo radili Buč Kesidi Merch za turneju. Koja je majica vaš favorit?

Ne možemo da se odlučimo za favorit. Diskopas majicu smo imali i ranije, a jako dugo nam je bila želja da uradimo Turneja majicu, da bude u oldskul fazonu – crna majica sa imenom benda, a pozadi spisak gradova sa turneje. Skupi snagu je isto strava jer je prepoznatljiva i potpuno se poklopila boja sa uniformama devojaka iz našeg novog spota, a kul je i font. Super je što već neko vreme sarađujemo sa ekipom iz Tzara, pa je sve prošlo glatko. Turneja majicu bismo nosili uz kožnu jaknu, a Skupi snagu bi išla uz cvetnu havajsku košulju. Ili je obučeš da pošalješ poruku sebi, pa samo baciš nešto preko da se ne vidi. Može i to.

Pošto ste puštali muziku na Aperitivu u Dechkotzar radnji, hoćete da podelite s nama šta volite da slušate vas dvojica pojedinačno?

Z: Mene jedan mesec pukne – METAL, pa sledeći slušam samo Leonard Cohen-a, pa onda ide ambijentalni mesec, i sve tako u nekim fazama.

L: Meni uvek prija da se vratim muzici koju stvaraju oni koji imaju autentični izraz. Možda zvuči malo banalno, ali kroz muziku nekako i osetiš kakvi su likovi. Stvorili su sebe, ne jure neki fazon, kao Post Malone. On je kao treper, a u stvari nije. Svira gitaru, zna Nirvanu. Sve što zna o muzici je zgurao u to što on pravi i onda ima poseban zvuk.

Z: Ja volim da imam atmosferu. Ako idem na planinu ili se samo tako osećam, onda ću da slušam Willy Nelson-a, ili ako idem na more u Crnu Goru, onda neću da propustim Georgieva.

Sa kojom pesmom započinjete jutro ovih dana?

L: Sa pesmom dranja nekih rendom reels-ova sa Instagrama, tipa “What’s it like being……..”

Z: Ja se budim pored njega, tako da isto…. Šalim se. Poslednja tri dana, kompilacija Willy Nelsona mi ide na repeat. Isključim uveče u toku noći kad shvatim da istu pesmu slušam 60. put, pa kad se probudim, pustim opet istu kompilaciju.

Savet za proleće?

Z: Nabavite xyzal na vreme.

L: Uhvatite što više Sunca.

Z: U stvari – idite negde za vikend i ponesite xyzal!